Kadın, At ve Ev Uğursuz mu?
🔹 Peygamber Efendimiz, "Kadın, at ve evde uğursuzluk vardır." demiş..
🔹 Ama durun biraz; başka bir hadiste de "Kadın, at ve evde mutluluk vardır." da demiş.
🔹 Şimdi bi karar verelim, kafamız karıştı; kadın uğursuz mu, yoksa mutluluk sebebi mi?
🔹 İkisi de.
🔹 Kadın, erkeğin hayatında öyle önemli bir yere sahiptir ki; onu dünyanın en mutlu insanı da yapabilir, en mutsuz insanı da..
🔹 Kadının, erkeğin hayatındaki tesiri öyle kuvvetlidir ki; onu bulutların üstüne de uçurabilir, yerin bin kat dibine de gömebilir..
🔹 Peki neden erkek için böyle dememiş de; kadın için bunları konuşmuş?
🔹 Çünkü bir erkek; bir kadını, kadının erkeği etkilediğinden daha fazla etkileyemez.
🔹 Bir erkek, bir kadın kadar kuvvetli ve derin tesir bırakamaz karşı cinsi üzerinde..
🔹 Kadının, erkeğin hayatında öyle hassas ve kritik bir yeri vardır ki, bir domino taşı gibi; minik bir kımıldanışıyla erkeğin hayatında nice ağır taşları devirebilir, yerle yekzân edip hayatını karartabilir.
🔹 Veya erkeğin hayatındaki tek bir kareye dokunuşuyla, tüm hayatını gül bahçesine çevirebilir; Zümrüd-ü Ankâ sırtlarında Kaf Dağı'nın ardındaki kadar masalsı güzellikteki diyarlara uçurabilir..
🔹 Peki; bize ne oldu da; kadının, erkeğin dünyasında bu derece hayatî bir öneme sahip olduğuna işaret eden bu hadisin kadını aşağıladığını zanneder hâle gelebildik?
🔹 Kadının tesiri, erkek dünyasında öylesine baskındır ki, erkeğin dünyasını huzur dolu kuş cıvıltıları ile de bezeyebilir, kabus gibi zemherî ayazın uğultusu da üfleyebilir demenin aşağılamakla ne alakası var?
🔹 Bir hadiste mutluluğudur, diğerinde mutsuzluğudur demiş. Doğru değil mi?
🔹 Melek gibi kadınlar, erkeğin dünyadaki cenneti; şeytan gibi kadınlar, erkeğin dünyadaki cehennemi değil midir?
🔹 Siz karabasan gibi erkeğin üzerine çöküp dünyasını viraneye çeviren kadınlardan değilseniz, hadisi niye üzerinize alınıyorsunuz ki?
🔹 Veya öylesi karanlık kadınların neyini savunuyorsunuz ki?
🔹 Sırf kadın diye; etrafına karanlık sıçratanları neden sahipleniyorsunuz ki?
🔹Kadınlık, erdem ve güzel ahlaktan daha mı önemli ki; etik ilkeleri çiğnese bile sırf adı kadın diye siyah tabiatlıları kayıralım?
🔹 Erkek dünyasında bahar kokuları saçan kadınlar var; mutluluk sebebi olan..
🔹 Ama, erkeğin hayatını gulyabani gibi korku filmine çeviren kadınlar da var; mutsuzluk sebebi olan..
🔹 Her iki durumda da, kadının önemine bakın ki; erkeğin hayatını parmağının ucunda taşıyor adeta.. Ya cennete uçuruyor, ya cehenneme fırlatıyor..
🔹 Neden TV şovmenleri, sosyal medya kulisleri, feminist lokalleri "Kadın; erkeği rezil de eder, vezir de.." atasözüne hınçla saldırmazken "Kadın erkeğin mutluluğu da olur, mutsuzluğu da.." anlamını taşıyan bu hadislere parçalayacak gibi saldırıyorlar?
🔹 Hakikat değil mi?
🔹 Sevdiği kadının tek güzel sözüyle ayakları yerden kesilecek kadar sevinen, tek acı sözüyle içi köz olup kavrulan erkekler var dediğimizde kadını aşağılamış mı oluyoruz?
🔹 Yoksa, görün işte; kadın, erkek dünyasında öyle hayatî bi yerde ki, öyle değerli ki, mutluluğu da mutsuzluğu da onun ellerinde olabiliyor diyerek öneminden mi bahsetmiş oluyoruz?
🔹 Bunu kendisine dünyada cenneti yaşatan hanımları olan erkeklere sorun.. Bir de kendisine dünyada cehennemi yaşatan hanımları olan erkeklere sorun..
🔹 Onlar size bu hadiste bahsedilenin insanlık tarihi boyunca yaşanmış asırlık bir tecrübe olduğunu anlatır..
🔹 "Ama hadiste uğursuzluk demiş, İslâm'da uğursuzluk yoktur, demek ki hadis uydurma!" diyorlar ya..
🔹 A'raf 131. Allah da diyor uğursuzluk diye. O ayet de mi uydurma hâşa?
🔹 Allah'ın uğursuzluk dediği ayet uydurma olmuyor da, Hz. Muhammed'in uğursuzluk dediği hadis hadis niye uydurma oluyor?
🔹 Hayır. Hem ayette, hem de hadiste bu "uğursuzluk" kelimesi, bedbahtlık, perişanlık, mutsuzluk..gibi olumsuz çağrışımlarla kullanılıyor.
🔹 Yoksa baykuş sesi duysa başına bela yağacağını zanneden hurafe ve batıl inanışları kastetmiyor.
🔹 Bu hadis; metin hermenötiği veya söz öbeği semantiği konusunda 0-6 yaş grubu düzeyindeki seviyeleriyle Efendimiz (sav)'in mübarek sözlerine dil uzatan fırsatçıların ağızlarına meze, kirli heveslerine malzeme olamayacak kadar ulvî bir hakikatten bahsediyor:
🔹 Kadını aşağılamıyor, aksine; erkeğin hayatındaki en kritik baş köşeyi kadına veriyor..
🔹 Ve erkeğin mutluluğunun dizginlerinin kadının elinde olduğu gerçeğine atıf yaparak; kadın erkeği süründürebilir de, kanatlandırabilir de..diyor.
Şu üç şey Âdemoğlunun saadetindendir; saliha bir hanım, geniş ev, rahat binek. (Müsned, 1/168)
Kadınlara ancak kerîm olanlar ikrâm ederler (değerli olanlar değer verirler); onlara kötülük edenler ise leîm (kötü) kişilerdir.
İbn Mâce, Edeb 3; Ebû Dâvud, Edeb 6, Rikak 22, İ’tisâm 3; Müslim, Akdiye 11
Yorumlar
Yorum Gönder